Lees hier de Oad succesverhalen

Hoe gaat het met de ex Oad medewerkers en hoe vonden zij hun nieuwe baan!   

         

Annemarie Lodeweges

 

 

 

Welke functie had je bij Oad (en wat hield de functie in) en hoe lang heb je daar gewerkt?

Bij Oad Reizen heb ik eerst in mijn studententijd in de zomermaanden een aantal jaren vakantiewerk gedaan op de postkamer (reisbescheiden inpakken en versturen).

In april 1998 ben ik begonnen als account manager op de afdeling Group & Incentive Travel. De eerste jaren full time en vanaf 2003 parttime. In totaal heb ik 15,5 jaar met heel veel plezier op deze afdeling gewerkt.

 

Hoe was het voor jou om je baan te verliezen?

Dramatisch. Ik vond het vreselijk te horen dat Oad failliet was verklaard. Wat een ramp. Ik ben er een paar dagen echt heel emotioneel van geweest. Maar het idee dat ik mijn baan kwijt was, viel niet meteen. Ik ben altijd heel erg betrokken geweest bij het bedrijf, ook omdat ik vanaf kinds af aan in Holten heb gewoond. Hoe kon zo’n mooi bedrijf nou wegvallen? Na een paar dagen kwam ook het besef dat ik geen baan meer had. Hoe moet dat nu verder…. ik heb een huis en een gezin? Ik kan het geld niet missen maar vooral ik wil niet thuis zitten, ik wil werken. Ik ben meteen op internet gaan kijken waar vacatures zijn en heb lijntjes uitgezet bij van allerlei mensen…..(als je nog iets hoort denk aan mij).

 

Wat adviseer jij anderen die hun werk hebben verloren?

Blijf positief. Denk niet aan waar je niet goed in bent maar vooral aan waar je wel goed in bent. Je bent ook je eigen visitekaartje dus promoot jezelf, waar en bij wie dan ook. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een baan. Blijf ook vooral geloven in jezelf en heb vertrouwen. Je kunt echt andere dingen doen!

Ik ben gaan sporten en wandelen met anderen en daardoor kreeg ik ook weer ideeën.

 

Welke acties heb jij uitgezet om werk te vinden?

Ik heb na het faillissement het geluk gehad dat ik na 1 week door het nieuwe Oad (busbedrijf) werd benaderd om daar te komen werken. Die kans heb ik meteen met beide handen aangegrepen. Ik wilde heel graag meewerken aan de wederopbouw.

In dit jaar werd ook snel duidelijk dat er na dat jaar geen plaats meer was voor mij/parttimers. Ik heb meteen als eerste mijn LinkedIn pagina ge-update en contacten opgezocht en daar een link meegemaakt.

 

Toen ben ik op onderzoek uitgegaan wat zijn mijn mogelijkheden en wat wil ik. Een zelfde baan die ik had zou wel lastig worden omdat er niet veel van dit soort bedrijven in de omgeving zijn.

Een baan in het onderwijs dat lijkt me leuk. Het lijkt mij fantastisch om mijn passie voor het vak over te brengen. Ik heb meteen via LinkedIn contacten gelegd met personen die ook in het onderwijs werken. Wat houdt het in, welke opleiding heb ik nodig en wat zijn mijn kansen. Dat alles heb ik goed uitgezocht. Ik ben echt op onderzoek uit geweest: kan ik wel lesgeven, welke studie hoort er misschien bij, past het bij mij etc. Dit onderzoek raad ik mensen aan.

Toen op dat zelfde moment kwam er een vacature op het ROC van Twente, docent toerisme – praktijkvakken (tijdelijk ivm zwangerschap). Na het lezen van de vacature heb ik toch de stoute schoenen aangetrokken. Ondanks dat mijn CV niet geheel voldeed aan het profiel heb ik gesolliciteerd. Wie niet waagt wie niet wint. Ik heb zoveel werkervaring, wat zegt dan 1 papiertje. Ik wil wel eens zien of ik kans maak. En ook van een sollicitatiegesprek kan ik leren want ik was in geen 16 jaar op gesprek geweest.

Na een week hoorde ik dat ik op gesprek mocht komen en na nog 1 week was ik aangenomen en 1 maand later werkte ik op het ROC als senior instructeur op de opleiding Toerisme. Ik kreeg een tijdelijk contract tot en met het einde van het schooljaar. Een superkans om een kijkje te nemen in een geheel andere wereld maar wel vakgebonden. Aan het einde van het schooljaar kreeg ik de mogelijkheid om nog een schooljaar te blijven, het beviel van beide kanten. Ik werd mentor van een eerste jaars klas en gaf lessen toerisme, luchtvaart en praktijkopdrachten. Toch begon na verloop van tijd het wel te kriebelen…ik miste het commerciële en de praktijk. Studenten zijn niet altijd gedreven om er wat van te maken.

 

Op school was toen toevallig een medewerker van TUI (trainer) om een gastles te verzorgen. Ik ben het gesprek aangegaan, heb uitgebreid met haar gesproken over haar baan en heb aangegeven dat haar baan mij heel leuk lijkt. Er bleek een vacature te zijn en ze zei, waarom schrijf je niet? Wederom de stoute schoenen aangetrokken en een uitgebreide motivatiebrief geschreven waar ik mijn interesse in beschreef, “wat een leuke baan”. In deze brief heb ik een aantal items laten terugkomen die in de vacature staan en waar het bedrijf voor staat. Ik werd uitgenodigd op gesprek en 2 maanden later ben ik overgestapt van het ROC naar TUI.

 

Wat doe je nu?

Ik werk nu alweer bijna 1,5 jaar als trainer bij TUI Nederland in Enschede.

Hoe heb je die baan veroverd?  

Zie eerder genoemde punten. Wat voor mij echt geldt is dat ik mezelf ‘verkoop’. Duidelijk aangeven waar je goed in bent, in het gesprek achterhalen waar hun wens ligt en als je daar goed in bent dit nogmaals duidelijk benadrukken. Jij bent je eigen visitekaartje, overal en altijd. Dus ben je op een verjaardag of feestje, laat je horen dat je op zoek bent naar een baan. Wie weet kent iemand weer iemand die ergens werkt waar ze iemand zoeken.

Had je deze stap ook gemaakt als Oad niet failliet was gegaan?

Nee zeker niet. Ik had een geweldige baan bij Oad en had het ontzettend naar mijn zin. Maar het gezegde waar een deur dicht gaat, gaat een raam open gaat zeker op voor mij.

Tips van Annemarie

  • ·         Ga op onderzoek uit wat je wilt, benader dus anderen
  • ·         Geloof in jezelf en heb vertrouwen en ga ook sporten dat helpt je echt
  • ·         “Verkoop” jezelf
  • ·         Laat van je horen en vertel anderen dat je een baan zoekt

 

Wendela

Weer een prachtig voorbeeld van een sterke vrouw die haar weg snel gevonden had. Wat je hier duidelijk ziet is doorzettingsvermogen en een enorme actiebereidheid, ondanks ook het grote verdriet.

Duidelijk een type van “niet bij de pakken neerzitten”, heel pro actief en mooi nieuwsgierig. Zo kwam ze ook nog bij de sollicitatietraining op het moment dat ze net had gehoord dat ze aangenomen was…”Ja….ik kan nog wel tips gebruiken “…zei ze lachend 😊

Wat Annemarie ook heel goed doet is zichzelf “verkopen”, niet overdreven en niet liegen maar gewoon vertellen en laten zien wat ze kan.

 

Acties: inschrijven bij alle sites en op werk.nl , CV en LinkedIn op orde en heel veel netwerken.